Royal A-ware introduceert in België Farmdesk voor berekening footprint melk

7 november 2024
november7

Zuivelproducent Royal A-ware gaat in België gebruik maken van Farmdesk voor het berekenen van de footprint van melk. De melkveehouders die in België aan A-ware leveren zijn hier tijdens de recente najaarsbijeenkomsten over geïnformeerd. Het internationale familiebedrijf verduurzaamt haar hele zuivelketen met als doel net-zero in 2050. Het is de ambitie om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen rondom het boerenerf met 30% te reduceren. Aan Farmdesk gaan melkveehouders data doorgeven om de footprint te berekenen. Die data geeft melkveehouders, indien gewenst, op termijn ook inzicht in de economische prestaties van hun bedrijf. Royal A-ware inventariseert daarnaast ook welke initiatieven melkveehouders al nemen om uitstoot te verlagen. Voor het aanleveren van de data en het doorgeven van de al genomen initiatieven, ontvangen melkveehouders een footprintpremie.

Waarderen en stimuleren
Uitgangspunt van de verduurzaming van de zuivelketen is voor Royal A-ware blijvend voordeel voor alle schakels: melkveehouders moeten kunnen blijven boeren en klanten blijven kiezen voor A-ware’s zuivelproducten met zo hoog mogelijke voedingswaarde en de laagst mogelijke impact op mens, dier en milieu.

Melkveehouders kiezen bij Royal A-ware of ze in aanmerking willen komen voor een premie. Dit geldt ook voor de footprintpremie. ‘We hechten grote waarde aan vrije keuzemogelijkheden voor melkveehouders. Dat is voor ons de basis van de respectvolle samenwerking met melkveehouders. Die samenwerking is essentieel om de keten verder te kunnen verduurzamen. We stimuleren met de footprintpremie het aanleveren van data en hierin stappen te zetten.’, vertelt Koen Goethals, manager Melkzaken A-ware België. ‘We willen ook bewustwording creëren: er is voor ieder melkveebedrijf een passende manier om te werken aan het verlagen van de footprint. Daarnaast geeft Farmdesk een melkveehouder op termijn, indien gewenst, ook inzicht waarmee gestuurd kan worden op de economische prestaties van het bedrijf.’

Gebruiksvriendelijk en op maat
Royal A-ware kiest in België voor Farmdesk vanwege het gebruiksgemak voor melkveehouders. Zo is er een app beschikbaar waarmee gemakkelijk tijdens stalwerk updates ingevoerd kunnen worden. Daarnaast is er een match met de wensen van de zuivelproducent zelf en is het mogelijk om datakoppelingen te maken, zodat een deel van de benodigde data automatisch wordt ingelezen. Belangrijk: data wordt nooit zonder toestemming van de melkveehouder, gedeeld met derden.

Melkveehouders die in Nederland aan Royal A-ware leveren, maken voor het berekenen van hun footprint gebruik van de KringloopWijzer.

(Klik om te vergroten)